Brede schoenen geven uw voeten de ruimte

Te smalle en knellende schoenen zorgen ervoor dat u uw voeten niet goed kunt afwikkelen. Dit veroorzaakt een groot deel van de bekendste voetproblemen. Brede schoenen zorgen ervoor dat uw voeten meer ruimte krijgen. Die ruimte is vooral belangrijk bij de tenen, omdat bij het lopen - net als bij het ademen - onbewuste teenreflexen plaatsvinden. Zo spreidt u bijvoorbeeld uw tenen als een waaier op het moment dat u uw hak op de grond zet en "grijpen" uw tenen bij het afwikkelen van de voet zich in de ondergrond. Als uw voeten iets breder zijn, drukken uw tenen al snel tegen de zijkanten van de schoen aan, met pijnlijke voeten tot het gevolg.

 

 

De vier belangrijkste reflexen zijn:

Brede_voeten_voetreflex

 

 • De spreidreflex:
  Ontstaat door het spreiden van de tenen als bij een waaier, nadat de buitenkant van de hak neergezet wordt.
 • De grijpreflex:
  Onstaat uit een buiging van de tenen en het "grijpen" in de ondergrond.
 • De ontspanreflex:
  Begint wanneer de hele voet met de ondergrond in contact is. De strekspieren van het been en de buigspieren van de tenen ontspannen.
 • De afzetreflex:
  Wordt ingezet wanneer de gehele belasting op de tenen ligt. Alle vijf tenen zijn gespreid
  en de voet bereidt zich alweer razendsnel voor op de spreidreflex (zie afbeelding hiernaast) doordat
  de tenen bij elkaar komen terwijl ze naar boven gebogen worden.

Daarom moet de schoen bij de tenen het breedst zijn, zodat de teenreflexen goed
kunnen functioneren.

 

 

Brede voeten en wijdtematen


Wat wij vaak zien is dat bij bekende breedtematen (G,H en K) er vooral rekening wordt gehouden met het breedte punt van de voet en veel minder met de ruimte die de tenen nodig hebben in de schoen. Terwijl deze juist heel belangrijk is! Schoenen met een wijdtemaat K hebben ruimte rond de bal van de voet, maar als ze daarna in een punt gaan bij de tenen, knellen de schoenen alsnog. Uw voet kan dan alsnog niet goed afwikkelen. De onbewuste teenreflexen worden gehinderd.

De schoenen van Intersko hebben bij de bal van de voet meestal een G of een H wijdte maar bieden door de natuurlijke leestvorm meer ruimte dan andere schoenen met een K wijdte. Dit zorgt ervoor dat uw tenen meer ruimte krijgen en de schoen beter aansluit bij uw voet. Een schoen hoort gemaakt te worden naar de vorm van uw voeten en niet andersom!

Voor meer informatie over onze pasvorm klik hier: Onze pasvorm