Pijnlijke voeten?

Pijnlijke voeten kunnen voldoende beweging in de weg staan. Jammer, want we zijn eigenlijk niet gemaakt om te zitten maar om te staan en om te lopen! Er zijn verschillende soorten pijn met allemaal hun eigen oorzaak én oplossing. Maar wat ze gemeen hebben, is dat comfortschoenen de basis zijn voor het verzachten van die pijn.

Banner_Voeten_744x234px5c8261d5008f1

Hielspoor
Een bekende vorm van pijnlijke voeten is hielspoor. Deze stekende pijn bevindt zich onder de hak. Oorzaak is het onvoldoende dempen van de schokken tijdens de afwikkeling van uw voet. Vooral het dragen van harde, leren zolen die ook nog eens dun zijn waardoor elk oneffenheid door uw hak wordt gevoeld kunnen hielspoor ontwikkelen. Gelukkig zijn er oplossingen om deze irritatie tegen te gaan. Denkt u bijvoorbeeld aan het plaatsen van een hielkussentje in uw schoen. Deze is zacht en dempt de schokken enigszins. Wilt u echt af van uw pijn ga dan voor comfortschoenen. Deze hebben rubberen zolen die dik genoeg zijn om de schokken tijdens het lopen te dempen.


Achillespees

Het komt regelmatig voor dat mensen die last hebben van hielspoor ook een gevoelige achillespees hebben. Met name dames die op hoge hakken lopen, kunnen hiervan hinder ondervinden. Door het op hakken staan, wordt de lengte tussen de achillespees en de kuit verkort. De pees wordt daardoor ook korter en dikker. Als u vervolgens op blote voeten loopt of sportschoenen aantrekt, ervaart u pijn. Het is daarom zaak om uw achillespees weer op te rekken. Dit kan door langzaam de hakhoogte af te bouwen naar zo plat mogelijk.


Hallux Valgus

Een heel ander verhaal is Hallux Valgus
. Uw pijnlijke voeten zijn ontstaan door scheefgroei van uw grote teen met ontsteking van het teenkootje tot gevolg. Bij Hallux Valgus is het zaak te kiezen voor een ruime anatomische leest. Zo`n leest zorgt ervoor dat u uw voorvoet goed kunt bewegen wat de doorbloeding vergemakkelijkt en erger voorkomt. Daarnaast is zacht leer een must. Een elastische leersoort zoals elandleer biedt namelijk voldoende ondersteuning zonder dat deze druk uitoefent op uw pijnlijke voeten.


Druk op wreef, hak en voorvoet

Het werd net al even genoemd onder het kopje Hallux Valgus: druk. Drukplekken zijn vaak het eerste begin van pijnlijke voeten. Bekende pijnpunten zijn de buitenzijde van de voorvoet, de wreef en de hak. Ter voorkoming van irritatie kunt u kiezen voor naadloze schoenen.
Let ook goed op storende factoren zoals metalen veterhaakjes of een ongevoerde tong.


Doorgezakte voeten

Tot slot kunnen pijnlijke voeten veroorzaakt worden doordat deze doorgezakt zijn. Voor doorgezakte voeten
is maar één remedie: loop op steunzolen door de podotherapeut voor u op maat gemaakt. Kies vervolgens voor comfortschoenen waarvan u de binnenzool kunt verwijderen, zodat er ruimte ontstaat voor uw eigen steunzool.